HyperLink
Ταξιδιωτικοί Πράκτορες
Εξυπηρέτηση πελατών
(+357) 22 411111 | 25 721133 | 24 828700
Τουριστικός Οδηγός

Email
this page
Print
this page

Ολλανδία
Οι Κάτω Χώρες (Ολλανδικά: Nederland) ή Ολλανδία είναι το ευρωπαϊκό μέρος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών και είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με συνταγματικό μονάρχη. Στο βασίλειο ανήκουν και η Αρούμπα, το Κουρασάο και ο Άγιος Μαρτίνος (πρώην μέρη των Ολλανδικών Αντίλλων). Λέγεται συχνότερα Ολλανδία, αν και αυτό το όνομα αναφέρεται συγκεκριμένα σε δύο μόνο από τις δώδεκα επαρχίες της. Η χώρα βρίσκεται στην βορειοδυτική Ευρώπη και περιβάλλεται από τη Βόρεια Θάλασσα, το Βέλγιο και την Γερμανία. Περίπου το 1/4 της χώρας βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας. Έτσι, 3.000 χιλιόμετρα φραγμάτων προστατεύουν τη χώρα.

Ταξιδιωτικά Πακέτα: Ολλανδία - Βέλγιο - Λουξεμβούργο, Ολλανδία - Βέλγιο - Λουξεμβούργο, Ολλανδία - Βέλγιο - Λουξεμβούργο

Έκταση: Η Ολλανδία έχει έκταση 33.491 τετ. χλμ ξηράς και, αν ληφθεί υπ' όψιν και το 20% της θαλάσσιας έκτασης συνολική επιφάνεια: 41.526.χ.λ.μ Η μισή χώρα βρίσκεται λιγότερο από ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το 1/4 κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Το ψηλότερο σημείο της χώρας είναι το Φάαλσερμπερχ στα νότια της χώρας, στα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία και έχει υψόμετρο μόλις 321 μέτρα. Το χαμηλότερο σημείο της χώρας βρίσκεται στο δήμο Νίουερκερκ αν ντεν Άισελ και βρίσκεται 6,76 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αποτελώντας έτσι το χαμηλότερο σημείο της Ευρώπης. Το τοπίο είναι γενικά πιο λοφώδες στα ανατολικά και νότια της χώρας.
Πληθυσμός: 16.5 εκατομμύρια κατοίκους
Οικονομία: Η Ολλανδία διαθέτει πηγές με φυσικό αέριο, ιδιαίτερα στην Βόρεια Θάλασσα, οι οποίες επαρκούν για να καλύψουν ένα μέρος από τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Στην παγκόσμια κλίμακα, η Ολλανδία βρίσκεται 5η στην παραγωγή φυσικού αερίου. Επιπλέον, στα σύνορα με την Γερμανία βρίσκονται μικρές πετρελαιοπηγές.
Τοπικό νόμισμα: Euro
Επίσημες Αργίες: Η Ολλανδία έχει 13 κύριες αργίες. 1η του Ιανουαρίου, Δευτέρα του Πάσχα, 30 Απριλίου τα γενέθλια της Βασίλισσας, 4 Μαΐου η μνήμη των νεκρών του ΙΙ παγκοσμίου Πολέμου, 5 Μαΐου η μέρα Απελευθέρωσης από τους Γερμανούς, Αναλήψεως, Πεντηκοστή, 5 Δεκεμβρίου του Αγίου Νικολάου και η 25η και 26η Δεκεμβρίου Χριστούγεννα.
Ταξιδιωτικά έγγραφα: Μπορείτε να ταξιδεύσετε με νέου τύπου διαβατήριο. Οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα πρέπει να ενημερωθούν από το προξενείο τους (πιθανή ανάγκη βίζας).
Γλώσσα: Ολλανδικά
Διαφορά ώρας με την Κύπρο: -1
Τηλέφωνα: Για να καλέσετε από την Κύπρο στην Ολλανδία: 0031


Κλίμα
Το κλίμα είναι ωκεάνιο με δυτικούς ανέμους ως επί το πλείστον. Οι βροχές είναι άφθονες όλο τον χρόνο (εκτός του χειμώνα), ενώ οι θερμοκρασίες είναι σχετικά ήπιες το χειμώνα και δροσερές το καλοκαίρι. Χιονοπτώσεις συμβαίνουν κυρίως από τις αρχές Δεκεμβρίου έως και τα τέλη Φεβρουαρίου. Βροχές έχει όλον τον υπόλοιπο χρόνο και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -1,-2 έως 4-5 βαθμούς το χειμώνα και από 11-12 έως 20-22 βαθμούς το καλοκαίρι. Παρατηρούμε πως η διαφορά καλοκαίρι και χειμώνα είναι σχετικά μικρή και αυτό συμβαίνει διότι το χειμώνα, ένα ζεστό ρεύμα, το οποίο έρχεται κάθε χρόνο από τον κόλπο του Μεξικού επηρεάζει τη θερμοκρασία της θάλασσας, με αποτέλεσμα να μην παγώνει σχεδόν ποτέ. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, υπολογίζεται πως το Άμστερνταμ το χειμώνα θα είχε μέση θερμοκρασία γύρω στους -10 βαθμούς κελσίου.
Κυριότερες πόλεις
Το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα ως μικρό αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ, από όπου και πήρε το όνομά του. Σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της. Το Άμστερνταμ έχει ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη, κυρίως από τον 17ο αιώνα, την Χρυσή Εποχή της Ολλανδίας, της οποίας ήταν το εστιακό σημείο. Την περίοδο εκείνη, μια σειρά από ομόκεντρα ημικυκλικά κανάλια χτίστηκαν γύρω από το κέντρο της παλαιότερης πόλης, τα οποία μέχρι σήμερα προσδιορίζουν τη διάταξη και την εμφάνισή του κέντρου. Κατά μήκος των καναλιών βρίσκονται πολλά όμορφα σπίτια και αρχοντικά, τα περισσότερα κατοικούνται, άλλα είναι πια γραφεία και μερικά είναι δημόσια κτήρια.
Η Χάγη είναι η διοικητική πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, στην επαρχία της Νότιας Ολλανδίας της οποίας αποτελεί επίσης την πρωτεύουσα. Η Χάγη φιλοξενεί την Έερστε Κάμερ και Τβέντε Κάμερ, δηλαδή την άνω και κάτω βουλή αντίστοιχα, που σχηματίζουν το Ολλανδικό κοινοβούλιο. Επίσης στη Χάγη ζει και εργάζεται η βασίλισσα Βεατρίκη. Στην πόλη βρίσκονται όλες οι ξένες πρεσβείες και τα κυβερνητικά υπουργεία, όπως επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο και πολλοί οργανισμοί. Παρ’ όλα αυτά επίσημη πρωτεύουσα της Ολλανδίας είναι το Άμστερνταμ, σύμφωνα με το Ολλανδικό σύνταγμα.
Το Ρότερνταμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ολλανδία μετά το Άμστερνταμ. Διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη και μέχρι πρόσφατα το μεγαλύτερο λιμάνι παγκοσμίως. Το λιμάνι βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νιούβε Μάας. Το όνομα Rotterdam προέρχεται από ένα φράγμα (dam) σε έναν μικρό ποταμό, τον Ρόττε (Rotte), που συνδέεται με τον Νιούβε Μάας στην καρδιά της πόλης.
Το Ντέλ είναι μια γραφική πόλη μεταξύ του Ρότερνταμ και της Χάγης. Το όνομα της πόλης σηματοδοτεί τον παλιό της ρόλο σαν φρούριο αφού Delft σημαίνει Τάφρος. Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε μερικά ωραία κανάλια ιδανικά για περιπάτους, καθώς και αρκετά καλά μουσεία. Το Delft σήμερα από φρούριο έχει μεταμορφωθεί σε πανεπιστημιούπολη, με επίκεντρο το φημισμένο Πολυτεχνείο του Delft. Αυτό σημαίνει πως αυτή η πόλη έχει μια ευχάριστη νεανική ατμόσφαιρα, αξίζει να σημειώσουμε βέβαια, πως οι περισσότεροι φοιτητές είναι άρρεν, έτσι μην περιμένετε να βρείτε πολλές νεαρές γυναίκες εδώ.
Άμστερνταμ
Το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα ως μικρό αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ, από όπου...

περισσότερα
Ντέλ
Το Ντέλ είναι μια γραφική πόλη μεταξύ του Ρότερνταμ και της Χάγης. Το όνομα της πόλης σηματοδοτεί τον παλιό της ρόλο σαν φρούριο αφού Delft...

περισσότερα
Ρότερνταμ
Το Ρότερνταμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ολλανδία μετά το Άμστερνταμ. Διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη και μέχρι πρόσφατα το...

περισσότερα
Χάγη
Η Χάγη είναι η διοικητική πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, στην επαρχία της Νότιας Ολλανδίας της οποίας αποτελεί επίσης...

περισσότερα
© 2011 Xenos Travel by Royal Holidays. All Rights Reserved. Designed and developed by Polymedia
Powered by Polymedia Business Manager