HyperLink
Ταξιδιωτικοί Πράκτορες
Εξυπηρέτηση πελατών
(+357) 22 411111 | 25 721133 | 24 828700
Τουριστικός Οδηγός

Email
this page
Print
this page

Λουξεμβούργο
Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου είναι ένα μικρό κράτος της δυτικής Ευρώπης που συνορεύει με το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, και η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των γειτονικών του χωρών.

Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Λουξεμβούργο. «Η πράσινη καρδιά της Ευρώπης» όπως την αποκαλούν, καλύπτεται από πυκνή βλάστηση. Δύσκολα ξεχωρίζεις τα κτήρια από το πράσινο πέπλο τους. Σε απόσταση μόλις 5 λεπτών από το κέντρο της πρωτεύουσας βρίσκονται κατάφυτα δάση με σηματοδοτημένα μονοπάτια για πεζοπορία και ποδηλασία. Μετά από το Στρασβούργο και της Βρυξέλλες, η πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου θεωρείται μια από της επίσημες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιστορία του τόπου: Η ιστορία του Μεγάλου Δουκάτου ξεκινάει το 963 όταν ο κόμης των Αρδενών Ζίγκφριντ, ιδρυτής του Οίκου του Λουξεμβούργου, κατακτά το βράχο Μποκ, περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά της σημερινής πρωτεύουσας και εκεί πάνω στα ερείπια ενός ρωμαϊκού πύργου που ονομαζόταν Lucilinburhuc, χτίζει ένα κάστρο γύρω από το οποίο αναπτύσσεται μια πόλη-οχυρό.

Έκταση: Η συνολική έκταση του Λουξεμβούργου είναι 2.586 τετρ χλμ και ταξινομείται στην 167η θέση στη λίστα όλων των χωρών σε μέγεθος. Το έδαφος του δουκάτου διαιρείται στο βόρειο τομέα(Έσλιγκ) και στο νότιο(Γκούτλαντ). Το Γκούτλαντ χαρακτηρίζεται απο μεγάλες και γόνιμες εκτάσεις και εκεί κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Το Έσλιγκ διασχίζεται απο ένα τμήμα της οροσειράς των Αρδενών με βαθιές κοιλάδες και οροπέδια. Το 55% του Λουξεμβούργου είναι καλλιεργήσιμη γη και το 25% καλύπτεται απο δασικές εκτάσεις.
Πληθυσμός: 0,5 εκατομμύριο κάτοικοι
Οικονομία: Η οικονομία στο Λουξεμβούργο είναι ιδιαίτερα ανοιχτή σημειώνοντας σταθερή ανάπτυξη και εξασφαλίζοντας υψηλό βιοτικό επίπεδο στους κατοίκους του. Παρά τη μικρή του έκταση έχει τεράστια ανεπτιγμένη βιομηχανία λόγο των πλούσιων σιδηρομεταλλεύματων που υπάρχουν στο υπέδαφός του. Η οικονομική διάρθωση της χώρας βασίζεται επίσης στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα όπως επίσης σημαντικοί οικονομικοί τομείς είναι η γεωργία και η οινοπαραγωγή.
Τοπικό νόμισμα: Euro
Ταξιδιωτικά έγγραφα: Μπορείτε να ταξιδεύσετε με νέου τύπου διαβατήριο. Οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα πρέπει να ενημερωθούν από το προξενείο τους (πιθανή ανάγκη βίζας).
Γλώσσα: Μητρική γλώσσα των κατοίκων είναι η διάλεκτος Letzebuergesch. Ωστόσο επίσημη γλώσσα είναι τα γαλλικά αλλά μιλούν και τα γερμανικά. Με τα αγγλικά όμως δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να συνεννοηθείτε.
Διαφορά ώρας με την Κύπρο: -1
Τηλέφωνα: Για να καλέσετε από την Κύπρο στο Λουξεμβούργο: 00352


Κλίμα
Ο καιρός στο Λουξεμβούργο περιλαμβάνει ενα ωκεάνιο κλίμα με πολλες βροχοπτώσεις. Οι χειμώνες είναι σχετικά ήπιοι, με μέση θερμοκρασία απο -2 εώς 6 βαθμούς κελσίου. Τα καλοκαίρια δεν είναι ιδιαίτερα ζεστά, με θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 22 βαθμών. Χαρακτηριστική επίσης είναι η διαφορά θερμοκρασίας και καιρικών συνθηκών που μπορεί να υπάρχει απο περιοχή σε περιοχή.
Αξιοθέατα
Κάστρο του Λουξεμβούργου: Πρόκειται για το πλέον αναγνωρίσιμο μνημείο της πόλης που μάλλον είναι το σήμα κατατεθέν όλου του Λουξεμβούργου. Το κάστρο ιδρύθηκε από τους Φράγκους στις αρχές του μεσαίωνα και εξελίχθηκε σε ένα ισχυρότατο κάστρο λόγω των προσθετικών έργων που έγιναν από τους ηγεμόνες του στους αιώνες που ακολούθησαν. Το 1443 τελούσε υπό την επικυριαρχία των Βουργουνδίων στη συνέχεια κατακτήθηκε από Ισπανούς ηγεμόνες και έπειτα από ευγενείς του βασιλείου της Αυστρίας. Ήταν η περίοδος της βασιλείας των Αψβούργων όταν το κάστρο επεκτάθηκε, ενισχύθηκε και άκμασε σε τέτοιο βαθμό ώστε να θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα φρούρια του Ευρωπαϊκού χώρου. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των γαλλικών επαναστατικών πολέμων το κάστρο άντεξε μία επτάμηνη πολιορκία αναγκάζοντας τον Γάλλο πολιτικό και στρατιωτικό Lazare Carnot να δηλώσει ότι το Λουξεμβούργο μαζί με το Γιβραλτάρ είναι τα δύο ισχυρότερα φρούρια του κόσμου. Από αυτή τη δήλωση προήλθε και το ψευδώνυμο της πόλης "Γιβραλτάρ του Βορρά". Η "Κρίση του Λουξεμβούργου" που αφορούσε την διπλωματική διαμάχη μεταξύ Πρωσίας και Γαλλίας για την κυριαρχία στην περιοχή οδήγησε το 1867 στη Συνθήκη του Λονδίνου η οποία όριζε την υποβάθμιση της αμυντικής δύναμης του Λουξεμβούργου με την κατεδάφιση σημαντικών τμημάτων του κάστρου. Σήμερα ένα μεγάλο μέρος του κάστρου είναι επισκέψιμο και αναμφισβήτητα προτείνεται να αφιερώσετε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σας ώστε να περιηγηθείτε στους δαιδαλώδεις διαδρόμους, να ανεβείτε στα ψηλά του τείχη, να περιεργαστείτε τις πολεμίστρες και τα κανόνια, ταξιδεύοντας νοητά σε μια άλλη εποχή. Πρόσβαση: Η περιοχή που εκτείνεται το κάστρο του Λουξεμβούργου είναι αρκετά μεγάλη, όμως η κεντρική πρόσβαση στο εσωτερικό του γίνεται από σημεία που θα βρείτε κατευθυνόμενοι προς το ανατολικό μέρος της πόλης και συγκεκριμένα επί της οδού Montee De Clausen. Απλά λοιπόν καλείστε να ακολουθήσετε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσω του κέντρου της πόλης που δε θα διαρκέσει περισσότερα από 10 λεπτά.
Καθεδρικός του Λουξεμβούργου(Kathedral Notre-Dame): Πρόκειται για έναν Ιησουϊτικό ναό που είναι ο Ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός της πόλης. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης και η ανέγερσή του τοποθετείται στα 1613. Ακολουθεί γοτθικό ρυθμό έχοντας συγχρόνως πολλές επιρροές από της αναγέννηση. Από το 18ο αιώνα στο ναό φυλάσσεται η κατά πολλούς θαυματουργή εικόνα της Παναγίας(Maria Consolatrix Afflictorum) που θεωρείται προστάτιδα της πόλης και όλου του έθνους. Το 1870 ολόκληρος ο ναός αφιερώθηκε στην Παναγία και μετονομάστηκε από τον πάπα Πιο ΙΧ σε "Notre-Dame Cathedral". Στο χώρο του κοιμητηρίου του ναού βρίσκεται το εθνικό μνημείο της αντίστασης η βάση του οποίου κοσμείται από το διάσημο χάλκινο άγαλμα του γλύπτη Lucien Wercollier που ονομάζεται "Ο πολιτικός κρατούμενος". Πρόσβαση: O καθεδρικός της πόλης βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την Πλατεία Συντάγματος καθώς τους δύο τόπους χωρίζει μόνο ο "δρόμος του καθεδρικού".
Χρυσή γυναίκα(Gelle Fra): Πρόκειται για το μνημείο της μνήμης (Monument of Remembrance) που είναι αφιερωμένο στη θυσία χιλιάδων Λουξεμβούργιων που εθελοντικά συντάχθηκαν με τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η πιο διαδεδομένη ονομασία που του δίνεται από τους ντόπιους είναι περιγραφική και αναφέρεται στο επίχρυσο άγαλμα μιας νεαρής γυναίκας που κοσμεί την κορυφή ενός γρανιτένιου οβελίσκου 21 μέτρων. Η μορφή της κοπέλας κρατάει ένα δάφνινο στεφάνι που προσφέρεται προς τιμήν του ένδοξου έθνους και στην βάση του οβελίσκου υπάρχουν οι δύο χάλκινες μορφές Λουξεμβούργιων στρατιωτών που προσφέρουν στη ζωή τους στη πατρίδα. Δημιουργός του μνημείου είναι ο ντόπιος καλλιτέχνης Claus Cito μπορείτε να το θαυμάσετε χωρίς να το αναζητήσετε ιδιαίτερα αφού βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος της κεντρικότατης συνοικίας Ville Haute. Πρόσβαση: Απλά κατευθυνθείτε προς το κέντρο του Λουξεμβούργου όπου στην "Πλατεία Συντάγματος" θα αντικρίσετε το επιβλητικό έργο.
Φρούριο των τριών βελανιδιών(Fort Thungen): Πρόκειται για ένα ιστορικό φρούριο της ευρύτερης αμυντικής οχύρωσης του Λουξεμβούργου, βρίσκεται στο νότιο τμήμα του τείχους. Είναι γνωστό ως το φρούριο των τριών βελανιδιών λόγω των ισάριθμων δέντρων που έχουν αναπτυχθεί στο χώρο των τριών πύργων. Οι τρεις πύργοι του συγκεκριμένου φρουρίου ήταν οι μόνοι που δεν κατεδαφίστηκαν μετά την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου (1867) η οποία προέβλεπε την κατεδάφιση μεγάλου μέρους του οχυρωματικού συμπλέγματος της πόλης. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 το φρούριο δέχτηκε εκτεταμένα αναστηλωτικά έργα παράλληλα με τις εργασίες εγκατάστασης του μουσείου σύγχρονης τέχνης. Έτσι μια επίσκεψη εδώ προκρίνεται ως η ιδανική λύση για έναν όμορφο απογευματινό περίπατο αλλά συνδυάζεται και με την επίσκεψη στο μουσείο σύγχρονης τέχνης. Αφού εισέλθετε στη συνοικία Kirchberg, κατευθυνθείτε προς το πάρκο Drai Eechelen και μέσα από μία ομολογουμένως ενδιαφέρουσα διαδρομή θα φτάσετε στον προορισμό σας. Πρόσβαση: Μέσω του πεζόδρομου που οδηγούν στο πάρκο Drai Eechelen, ή μέσω του αυτοκινητόδρομου John Fizgerald Kennedy και της ομώνυμης οδού Fort Thungen.
Ευρωπαϊκό δικαστήριο(European Court of Justice): Ως γνωστόν το Λουξεμβούργο αποτελεί έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είναι το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδρυση του δικαστηρίου ανάγεται στις 23 Ιουλίου 1952 όταν Η ιδρυτική διακήρυξη της πρώτης ευρωπαϊκής κοινότητας άνθρακα και χάλυβα τοποθετούσε την δικαστική έδρα της ένωσης στο Λουξεμβούργο. Σήμερα το σύνολο των δικαστικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στεγάζεται στο κτίριο Palais ενώ σχεδιάζεται επέκταση του στην περιοχή Kirchberg. Από το 2003 στην προεδρία του οργάνου βρίσκεται ο διακεκριμένος Έλληνας νομικός Βασίλειος Σκουρής. Πρόσβαση: Δύο τετράγωνα μακριά από την κεντρική πλατεία της πόλης στο τέλος της οδού Grand Rue βρίσκεται το πρώτο κτίριο του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και ο ομώνυμος δρόμος.
© 2011 Xenos Travel by Royal Holidays. All Rights Reserved. Designed and developed by Polymedia
Powered by Polymedia Business Manager